GEEN WACHTLIJST, SNEL GEHOLPEN

VEEGBEWIJS VOOR VERZEKERING

GEEN VOORRIJKOSTEN

Schoorsteenbrand Hoogezand?

Wij voorkomen een potentiële schoorsteenbrand!

Schoorsteenbrand Hoogezand

Schoorsteenbrand Hoogezand? Heeft u wel eens een schoorsteenbrand gezien? Dit kan zorgen voor veel schade en is niet bepaald goed voor uw gezondheid.

Op deze pagina willen wij u meer vertellen over schoorsteenbranden. Weet u bijvoorbeeld hoe deze branden ontstaan? En hoe u brand kunt herkennen? Wij leggen het u duidelijk uit en adviseren ook wat u kunt doen als er brand ontstaat.

Wij raden u aan om een afspraak te maken als u twijfelt over een mogelijke brand in uw schoorsteen. Voorkom gevaarlijke situaties.

Wilt u uw schoorsteen laten vegen om brand in de schoorsteen te voorkomen? Bel dan gerust op 0598 203 639. Wij komen graag langs om een Schoorsteenbrand in Hoogezand te voorkomen.

Schoorsteenveger Hoogezand

Door uw schoorsteen regelmatig te laten kuisen kunt u uw schoorsteen schoon houden en daarmee op een veilige manier gebruik maken van uw haard of kachel.

Om het risico op brand en andere gevaren te verkleinen is het belangrijk dat u het rookkanaal jaarlijks minimaal één keer laat vegen. De schoorsteenveger kan dan direct de de staat van de schoorsteen beoordelen met behulp van een inspectie.

Stookt u het hele jaar door? Dan is het verstandig om de schoorsteen minimaal twee keer per jaar te laten kuisen. Op deze manier weet u zeker dat de rookkanalen niet verstopt raken met roetdeeltjes.

Wilt u ook een mooi schone schoorsteen ? Twijfel dan niet om contact op te nemen met de Schoorsteenveger Hoogezand op 0598 203 639.

Hoe ontstaat een schoorsteenbrand?

De oorzaken van een schoorsteenbrand worden hieronder beschreven. Hopelijk helpt deze informatie u bij het voorkomen van een brand.

Om veilig te stoken is het van belang dat de schoorsteen goed gebouwd is. Een rookkanaal dat te groot is voor de haard of kachel zorgt ervoor dat er te weinig trek is in het rookkanaal. Dit is problematisch omdat de rookgassen hierdoor blijven hangen in de schoorsteen. De rookgassen koelen vervolgens af waarbij er een laag creosoot gevormd wordt. Deze laag vat erg makkelijk vlam en is daarom erg gevaarlijk!

Bij een te klein rookkanaal hebben de rookgassen juist te weinig ruimte om doorheen te stromen. Door vervuiling van roetdeeltjes wordt de doorgang voor rookgassen steeds kleiner. Hoe kleiner de doorgang, des te groter de kans dat de laag creosoot in de brand vliegt.

Het risico dat verbrandingsresten in de brand vliegen is een stuk groter bij haarden of kachels op kolen of stookolie (mazout). Dit komt omdat deze brandstoffen grotere vervuilers zijn dan bijvoorbeeld gas. Bij een haard of kachel op gas is de kans op schoorsteenbrand een stuk kleiner.

Een veel voorkomende oorzaak van schoorsteenbranden zijn vogelnesten. Vogels nestelen zich vaak zonder dat u het door heeft in uw schoorsteen. Bij het aansteken van de open haard of kachel is het mogelijk dat brandbaar materiaal, zoals takjes en bladeren, in de brand vliegen. Dit kan ertoe leiden dat ook de laag creosoot vlam vat.

Wilt u uw schoorsteen laten inspecteren op de aanwezigheid van creosoot of vogelnesten? Wij staan voor u klaar! Neem gerust contact op met de Schoorsteenveger Hoogezand via 0598 203 639.

Hoe herkent u een schoorsteenbrand?

U kunt een schoorsteenbrand herkennen door goed gebruik te maken van uw zintuigen tijdens het stoken. Een schoorsteenbrand is namelijk te horen, te zien, en te ruiken.

Een schoorsteenbrand is te horen doordat een schoorsteen zuurstof aantrekt tijdens de brand. Dit geluid wordt omschreven als een suizend of loeiend geluid.

U kunt zien dat er brand is doordat er bij een schoorsteenbrand snel veel rookontwikkeling is. De kans is groot dat de rook ook uw woonkamer in trekt. Daarnaast is een schoorsteenbrand te zien aan de bovenkant van de schoorsteen doordat de vlammen soms boven de schoorsteen uitkomen.

Tot slot is een schoorsteenbrand te ruiken omdat er bij de verbranding van roetdeeltjes een hele sterke roetgeur vrijkomt. Deze brandlucht is duidelijk te herkennen.

Kan uw schoorsteen ook wel een reiniging gebruiken? Twijfel dan niet om een ervaren schoorsteenveger in te schakelen.

Wilt u uw schoorsteen laten vegen door een vakman? Bel dan nu voor een afspraak via 0598 203 639.

Wat te doen bij een schoorsteenbrand?

Om de schade zoveel mogelijk te beperken moet er bij een schoorsteenbrand snel gehandeld worden. Hieronder beschrijven wij wat u moet doen.

Wanneer u ziet dat u te maken heeft met een schoorsteenbrand, twijfel niet en onderneem direct actie door te bellen naar 112. U heeft de brandweer nodig om een schoorsteenbrand te kunnen blussen.

U kunt vervolgens de schoorsteenklep dicht doen om de zuurstof naar de schoorsteen zoveel mogelijk af te sluiten.

Het vuur in de haard of kachel kunt u doven met zand of zout. Pas op: water kan absoluut niet gebruikt worden om het vuur te doven. Het water verdampt namelijk zo snel dat er een explosie kan ontstaan. Dit kan weer leiden tot scheuren en lekkages.

Wij raden aan om deuren en ramen wijd open te zetten om te ventileren. Het vuur moet dan natuurlijk wel uit zijn.

Hoe voorkomt u een schoorsteenbrand?

Een schoorsteenbrand is te voorkomen door de schoorsteen goed te onderhouden. Een rookkanaal dat goed schoon is kan niet zomaar in brand vliegen.

Wij raden daarom aan om uw schoorsteen één of twee keer per jaar te laten vegen door een ervaren schoorsteenveger. Onze vakmannen kunnen daarnaast ook controleren of er andere mankementen zijn. Voorbeeld hiervan is een lekkage door scheuren in het rookkanaal.

Wij hebben nog een aantal tips beschreven om het riscio op brand te verkleinen:

 • Laat uw schoorsteen regelmatig reinigen.
 • Gebruik alleen de juiste brandstof die geschikt is voor uw haard of kachel.
 • Zorg voor voldoende ventilatie in uw schoorsteen.
 • Stook niet wanneer het windstil of mistig is.
 • Zorg altijd voor een klein laagje as in de aslade (ongeveer 3 centimeter).
 • Gebruik alleen aanmaakblokjes of aanmaakhout om uw haard of kachel aan te steken.
 • Blijf altijd bij een brandende haard, laat het vuur nooit onbeheerd achter!

Wilt u uw schoorsteen laten vegen door een professionele schoorsteenveger? Wij staan voor u klaar! Bel met Schoorsteenveger Hoogezand via 0598 203 639.

Onverzekerd bij een schoorsteenbrand

Om goed verzekerd te zijn tegen een schoorsteenbrand is het belangrijk om uw schoorsteen jaarlijks te laten vegen. De schade wordt lang niet altijd vergoed bij een schoorsteen die niet goed onderhouden is. De verzekering kan dit namelijk zien als achterstallig onderhoud.

Het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu gaf in 1992 al aan dat de schoorsteen jaarlijks minimaal één keer geveegd moet worden. Desondanks is schoorsteenvegen nooit wettelijk verplicht.

Wilt u uw schoorsteen laten vegen om de garantie te hebben dat u goed verzekerd bent? Bel voor een afspraak via 0598 203 639.

Een schoorsteenveger inschakelen?

Om veilig gebruik te kunnen maken van uw haard of kachel, raden wij u aan om de schoorsteen jaarlijks te laten reinigen door een ervaren schoorsteenveger.

Een professionele schoorsteenveger heeft de benodigde ervaring om uw schoorsteen goed schoon te maken. Daarnaast is een vakman in staat om (beginnende) mankementen te herkennen.

Wilt u een professionele schoorsteenveger inschakelen? Bel dan vrijblijvend met Schoorsteenveger Hoogezand via 0598 203 639.

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Onze Schoorsteenvegerdiensten

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenveger

Bent u opzoek naar een schoorsteenveger in Hoogezand? Neem direct contact op!

blurb-img-schoorsteenveger

Vogelnest verwijderen

Zit er een vogelnest in uw schoorsteen? Wij helpen u graag bij het verwijderen van het nest.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenbrand

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Laat uw schoorsteen dan regelmatig reinigen.

blurb-img-schoorsteenveger

Zelf schoorsteenvegen

Wilt u zelf uw schoorsteen vegen? Neem dan een kijkje op onze pagina over schoorsteenvegen.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteeninspectie

Wilt u een schoorsteeninspectie laten uitvoeren? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Hoogezand.

blurb-img-schoorsteenveger

Creosoot verwijderen

Heeft u te maken met creosoot in uw schoorsteen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Hoogezand.

Werkwijze Schoorsteenveger Hoogezand

\

1.

Afspraak

Via telefoon/mail plannen we een afspraak.

\

2.

Vegen

Wij vegen uw schoorsteen/rookkanalen.

\

3.

Veilig stoken

U kunt weer veilig & verantwoord stoken.

Veelgestelde Vragen

Waarom moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Een reden waarom u uw schoorsteen moet laten vegen is voor de veiligheid van u en uw huisgenoten. Het risico op een schoorsteenbrand is vele malen kleiner bij een schone schoorsteen.

Daarnaast is een schone schoorsteen beter voor het milieu! Een schone schoorsteen stoot namelijk minder schadelijke stoffen uit.

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen vegen?
Dit hangt af van hoe vaak u gebruik maakt van uw schoorsteen. Gebruikt u de schoorsteen dagelijks? Dan raden wij u aan om uw schoorsteen minimaal twee keer per jaar te laten vegen. Op het moment u de schoorsteen niet dagelijks gebruikt, raden wij u aan dit minimaal één keer per jaar te doen.

Twijfelt u of u uw schoorsteen moet laten vegen? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Hoogezand via 0598 203 639. Wij helpen u graag!

Wanneer moet ik de schoorsteenveger bellen?

U kunt uw schoorsteen het hele jaar door laten vegen. Houdt er rekening mee dat het een stuk drukker is aan het einde van het jaar! Maak daarom tijdig een afspraak. Het is ook mogelijk om uw schoorsteen in de zomer te laten vegen!

Hoe stook ik op een veilige en gezonde manier?

De manier van stoken heeft veel invloed op het vrijkomen van schadelijke stoffen. Een aantal tips om goed te stoken:

 • Een haard of kachel op gas is minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.
 • Laat uw toestel en schoorsteen installeren door een erkende installateur.
 • Laat uw schoorsteen minstens eenmaal per jaar vegen.
 • Stook alleen geschikte brandstoffen.
 • Stook niet bij mistig of windstil weer.
Kan de schoorsteenveger mijn schoorsteen inspecteren?
Ja, dat kan zeker. Tijdens een schoorsteen inspectie controleren wij uw schoorsteen onder andere op beschadigingen, losgeraakt steen of lood, scheuren in de bovenplaat en opstoppingen in het schoorsteenkanaal. Door deze problemen tijdig te signaleren, wordt grote schade voorkomen.

Wilt u een schoorsteen inspectie laten uitvoeren? Bel dan gerust met Schoorsteenveger Hoogezand op 0598 203 639.

Is een haard of kachel slecht voor het milieu?
Dat is afhankelijk van uw haard of kachel. Tijdens het stoken van hout of andere vaste brandstoffen komen veel stoffen vrij, zowel binnen- als buitenshuis. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het milieu, voor de gezondheid; ze kunnen leiden tot overlast voor omwonenden.

Om deze negatieve effecten zo klein mogelijk te houden, raden wij u aan goed na te denken over de brandstof van uw haard of kachel. Haarden en kachels op aardgas stoten relatief weinig schadelijke stoffen uit en is dus minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.

Hoe voorkom ik een schoorsteenbrand?
Een schoorsteenbrand is erg vervelend. De kans op een schoorsteenbrand is aanzienlijk kleiner wanneer een schoorsteen goed onderhouden wordt. Een schone schoorsteen kan niet in brand vliegen!

Laat uw schoorsteen daarom één of twee keer per jaar vegen door een ervaren schoorsteenveger. Een schoorsteenveger kijkt ook uit naar andere mankementen in of aan uw schoorsteen, zoals scheuren of lekken.

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Wij helpen u hier graag bij! Neem contact op met Schoorsteenveger Hoogezand via 0598 203 639.

Kan ik zelf mijn schoorsteen vegen?

Dat is mogelijk. Echter heeft u, wanneer u uw schoorsteen laat vegen door een ervaren schoorsteenveger, wel de zekerheid dat dit op een goede manier gedaan is.

Daarnaast krijgt u van de schoorsteenveger een bewijs van vegen. Uw verzekeraar kan naar dit bewijs vragen op het moment dat u te maken krijgt met brand in uw haard, kachel of schoorsteen.

Wat doe ik als er zwarte rook uit mijn schoorsteen komt?
Zwarte rook uit een schoorsteen is een effect van slecht stoken. Donkere rook betekent een onvolledig verbrandingsproces. In veel gevallen zien we dat dit komt door een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer of ongeschikt brandstof.

Witte of kleurloze rook betekent veelal dat het verbrandingsproces goed verloopt.

Ben ik verzekerd bij schoorsteenbrand?
In veruit de meeste gevallen wel. Sommige verzekeraars willen een bewijs van vegen zien. Wij raden u daarom aan het bewijs van de schoorsteenveger ten alle tijden te bewaren.

Wilt u zeker zijn dat u verzekerd bent bij schoorsteenbrand? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Hoogezand via 0598 203 639.

Wat doe ik als er een vogelnest in mijn schoorsteen zit?
Op het moment dat er een nestje in uw schoorsteen zit, raden wij u aan de hulp in te schakelen van een ervaren schoorsteenveger.

U mag een vogelnest niet zomaar verwijderen. Wanneer de vogels in het broedseizoen zijn, dan moet u deze periode eerst wachten. Pas na afloop van het broedseizoen mag het vogelnest verwijdert worden. Dit staat beschreven in de Wet natuurbescherming.

Tarieven Schoorsteenvegen Hoogezand

Houtkachel

 • inclusief arbeid en btw
 • geen voorrijkosten

78,-

Pelletkachel

88,-

Rieten dak

98,-

Klanten Zeggen

Schoorsteenveger Hoogezand heeft bij mij mijn open haard en schoorsteen geveegd. Goede service tegen een schappelijke prijs!

Paul

uit Hoogezand

Al jaren onze vaste schoorsteenveger. Wij zijn meer dan tevreden!

Bastiaan

uit Hoogezand

Vanuit mijn haard kwam er rook de woonkamer in. Op zeer korte termijn had Schoorsteenveger Hoogezand nog een plekje om onze rookkanalen te inspecteren. Na een inspectie bleek dat onze schoorsteen alleen geveegd moest worden. Fijn geholpen door de vriendelijke man.

Rianne

uit Hoogezand

Twee keer per jaar komt er een schoorsteenveger van Schoorsteenveger Hoogezand mijn rookkanalen vegen. Elke keer goed geregeld!

Karel

uit Hoogezand

Onze Partners

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Call Now Button