GEEN WACHTLIJST, SNEL GEHOLPEN

VEEGBEWIJS VOOR VERZEKERING

GEEN VOORRIJKOSTEN

Creosoot verwijderen

Wij verwijderen creosoot uit uw schoorsteen!

Wat is creosoot?

Creosoot verwijderen? Creosoot is zeer brandbare teerafzetting. Het wordt gevormd door onverbrande roetdeeltjes die zich hechten aan de binnenwanden van uw schoorsteen. Creosoot is erg gevaarlijk, het veroorzaakt regelmatig een schoorsteenbrand! Wij adviseren u daarom om de schoorsteen minimaal een keer per jaar te laten inspecteren op de aanwezigheid van creosoot.

Een dikke laag creosoot verwijderen is geen makkelijke klus. Creosoot is een teerachtige substantie dat niet volledig weggehaald kan worden met een veegborstel. Om de wanden echt goed schoon te maken is specialistische reiniging nodig. Anders hechten de roetdeeltjes zich met stoken weer makkelijk vast aan de resten van het creosoot.

Een schoorsteenveger kan met een inspectie beoordelen of er sprake is van creosoot. Daarnaast kan de veger dit zien doordat creosoot met vegen als samengeklonterde brokken naar beneden valt. 

Wilt u uw schoorsteen laten controleren op de aanwezigheid van creosoot? Bel voor een afspraak met Schoorsteenveger Hoogezand via 0598 203 639. Wij komen graag uw creosoot verwijderen.

Hoe ontstaat creosoot?

Creosoot vormt zich door roetdeeltjes die zich vastplakken in het rookkanaal. Er zijn verschillende redenen waardoor creosoot kan ontstaan. Een daarvan is onvolledige verbranding van hout. Hout brandt onvolledig als het nog nat is, als er hout gebruikt wordt dat niet geschikt is, en als er gestookt wordt op lage temperaturen (temperen).

Onze schoorsteenvegers ervaren dat veel mensen temperen, hout stoken op een te lage temperatuur. Hierbij geven mensen aan dat de schuiven en kleppen van de kachel dicht worden gedaan als het binnen te warm wordt. De schoorsteen gaat hierdoor ook afkoelen tot ongeveer 60 graden, het dauwpunt. Het dauwpunt is de temperatuur waarbij de rookgassen zullen condenseren waardoor de roetdeeltjes zich nog sneller en meer hechten aan de binnenwand van de schoorsteen.

Een andere oorzaak van de vorming van creosoot kan een lekkage zijn in het rookkanaal. Door een lekkage trekt de schoorsteen koude lucht van buiten de schoorsteen naar binnen. Hierdoor daalt de temperatuur van de rookgassen waardoor de gassen met de roetdeeltjes condenseren. De roetdeeltjes zullen zich in verloop van tijd opstapelen rondom de lekkage. Hierdoor ontstaat een opstopping die kan leiden tot een schoorsteenbrand.

Hoe kan ik de vorming van creosoot voorkomen?

Het is van belang dat u een goede stooktechniek hanteert. Dit kan bijdragen aan het voorkomen van de vorming van creosoot. Voor het aansteken van uw haard of kachel is het bijvoorbeeld aan te raden om gebruik te maken van de Zwitserse methode.

Een temperatuurmeter op de pijp van de schoorsteen kan helpen om de temperatuur van de rookgassen in de schoorsteen te controleren. Het moet hoger zijn dan 120 graden om de vorming van creosoot zoveel mogelijk te verkleinen.

Wij raden u daarnaast aan om hout te gebruiken dat geschikt is om mee te stoken. Het hout moet goed gedroogd zijn en ook een geschikte houtsoort om mee te stoken. Verder is het belangrijk dat het vuur heldere vlammen heeft en weinig rook.

Wilt u uw schoorsteen laten vegen en persoonlijk advies? Bel dan voor een afspraak met Schoorsteenveger Hoogezand op 0598 203 639.

Hoe kan ik verantwoord stoken?

Veilig en verantwoord stoken van hout begint bij het kiezen van een geschikte houtsoort dat goed gedroogd is. Het vochtpercentage van het hout moet lager zijn dan 15%. Het is aan te raden om het hout enkele dagen binnen te drogen.

Een andere manier om verantwoord te stoken is het aansteken van de haard of kachel aansteekt op de Zwitserse methode. Het hout wordt met deze techniek beter volledig verbrand. 

Om volledige verbranding te realiseren is het van belang om met de juiste temperatuur te stoken. Een haard of kachel moet met beleid aangevuld worden zodat de temperatuur van rookgassen in uw schoorsteen hoger dan 120 graden is. Met een rookgasthermometer kunt u de temperatuur goed in de gaten houden. 

Welk hout is het meest geschikt om te stoken?

Om verantwoord te stoken is het belangrijk om hout te gebruiken dat geschikt is om mee te stoken. Maar welke houtsoort is het meest geschikt?

Het is belangrijk om bij het aanmaken van het vuur veel warmte te genereren en efficiënt te stoken. Dit doet u door te beginnen met aanmaakblokjes en wat sprokkelhout of een andere zachte houtsoort zoals Naaldhout. Genoemde houtsoorten zijn geschikt als aanmaakhout omdat dit hout snel brandt en veel warmte afgeeft. Er komen wel veel roetdeeltjes vrij bij deze houtsoort. Het is daarom geen schone ontbranding. U kunt daarom beter overstappen naar hardere houtsoorten als het vuur goed brandt.

Een harde houtsoort dat in Nederland het meest gebruikt wordt is beukenhout. Het hout staat er bekend om dat het snel droogt en makkelijk vlam vat. Dit maakt beukenhout erg geschikt om mee te stoken en het geeft ook een helder vuur.

Ook Eikenhout is een harde houtsoort dat in Nederland veel gebruikt wordt als haardhout. Dit hout is toch wat minder geschikt om mee te stoken omdat het hout eerst jaren moet drogen. Het vochtpercentage van het hout is daardoor vrijwel nooit lager dan 15%. Hierdoor brandt eikenhout traag en geeft het knetterende vlammen.

Voor speksteenkachels is elzenhout een houtsoort dat veel gebruikt wordt. Dit hout brandt sneller dan de andere harde houtsoorten en geeft veel warmte af. Het speksteen kan met elzenhout eerder beginnen met opwarmen. Het vuur heeft ook nog eens een mooie lichte kleur.

Het hout van een berkenboom is ook een gewilde en geschikte houtsoort om mee te stoken. Dit hout heeft, als het goed gedroogd is, een unieke grijze tint. Dat is mooi voor bij de haard of de kachel. berkenhout geeft veel warmte af, brandt traag, en is ook een schone verbrander.

Houtsoorten die niet geschikt zijn:

 • vuren
 • grenen
 • kastanjehout
 • populierenhout
 • pallethout
 • behandeld hout (geteerd, geverfd, geïmpregneerd, multiplex, spaanplaat)

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Onze Schoorsteenvegerdiensten

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenveger

Bent u opzoek naar een schoorsteenveger in Hoogezand? Neem direct contact op!

blurb-img-schoorsteenveger

Vogelnest verwijderen

Zit er een vogelnest in uw schoorsteen? Wij helpen u graag bij het verwijderen van het nest.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenbrand

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Laat uw schoorsteen dan regelmatig reinigen.

blurb-img-schoorsteenveger

Zelf schoorsteenvegen

Wilt u zelf uw schoorsteen vegen? Neem dan een kijkje op onze pagina over schoorsteenvegen.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteeninspectie

Wilt u een schoorsteeninspectie laten uitvoeren? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Hoogezand.

blurb-img-schoorsteenveger

Creosoot verwijderen

Heeft u te maken met creosoot in uw schoorsteen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Hoogezand.

Werkwijze Schoorsteenveger Hoogezand

\

1.

Afspraak

Via telefoon/mail plannen we een afspraak.

\

2.

Vegen

Wij vegen uw schoorsteen/rookkanalen.

\

3.

Veilig stoken

U kunt weer veilig & verantwoord stoken.

Veelgestelde Vragen

Waarom moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Een reden waarom u uw schoorsteen moet laten vegen is voor de veiligheid van u en uw huisgenoten. Het risico op een schoorsteenbrand is vele malen kleiner bij een schone schoorsteen.

Daarnaast is een schone schoorsteen beter voor het milieu! Een schone schoorsteen stoot namelijk minder schadelijke stoffen uit.

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen vegen?
Dit hangt af van hoe vaak u gebruik maakt van uw schoorsteen. Gebruikt u de schoorsteen dagelijks? Dan raden wij u aan om uw schoorsteen minimaal twee keer per jaar te laten vegen. Op het moment u de schoorsteen niet dagelijks gebruikt, raden wij u aan dit minimaal één keer per jaar te doen.

Twijfelt u of u uw schoorsteen moet laten vegen? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Hoogezand via 0598 203 639. Wij helpen u graag!

Wanneer moet ik de schoorsteenveger bellen?

U kunt uw schoorsteen het hele jaar door laten vegen. Houdt er rekening mee dat het een stuk drukker is aan het einde van het jaar! Maak daarom tijdig een afspraak. Het is ook mogelijk om uw schoorsteen in de zomer te laten vegen!

Hoe stook ik op een veilige en gezonde manier?

De manier van stoken heeft veel invloed op het vrijkomen van schadelijke stoffen. Een aantal tips om goed te stoken:

 • Een haard of kachel op gas is minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.
 • Laat uw toestel en schoorsteen installeren door een erkende installateur.
 • Laat uw schoorsteen minstens eenmaal per jaar vegen.
 • Stook alleen geschikte brandstoffen.
 • Stook niet bij mistig of windstil weer.
Kan de schoorsteenveger mijn schoorsteen inspecteren?
Ja, dat kan zeker. Tijdens een schoorsteen inspectie controleren wij uw schoorsteen onder andere op beschadigingen, losgeraakt steen of lood, scheuren in de bovenplaat en opstoppingen in het schoorsteenkanaal. Door deze problemen tijdig te signaleren, wordt grote schade voorkomen.

Wilt u een schoorsteen inspectie laten uitvoeren? Bel dan gerust met Schoorsteenveger Hoogezand op 0598 203 639.

Is een haard of kachel slecht voor het milieu?
Dat is afhankelijk van uw haard of kachel. Tijdens het stoken van hout of andere vaste brandstoffen komen veel stoffen vrij, zowel binnen- als buitenshuis. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het milieu, voor de gezondheid; ze kunnen leiden tot overlast voor omwonenden.

Om deze negatieve effecten zo klein mogelijk te houden, raden wij u aan goed na te denken over de brandstof van uw haard of kachel. Haarden en kachels op aardgas stoten relatief weinig schadelijke stoffen uit en is dus minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.

Hoe voorkom ik een schoorsteenbrand?
Een schoorsteenbrand is erg vervelend. De kans op een schoorsteenbrand is aanzienlijk kleiner wanneer een schoorsteen goed onderhouden wordt. Een schone schoorsteen kan niet in brand vliegen!

Laat uw schoorsteen daarom één of twee keer per jaar vegen door een ervaren schoorsteenveger. Een schoorsteenveger kijkt ook uit naar andere mankementen in of aan uw schoorsteen, zoals scheuren of lekken.

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Wij helpen u hier graag bij! Neem contact op met Schoorsteenveger Hoogezand via 0598 203 639.

Kan ik zelf mijn schoorsteen vegen?

Dat is mogelijk. Echter heeft u, wanneer u uw schoorsteen laat vegen door een ervaren schoorsteenveger, wel de zekerheid dat dit op een goede manier gedaan is.

Daarnaast krijgt u van de schoorsteenveger een bewijs van vegen. Uw verzekeraar kan naar dit bewijs vragen op het moment dat u te maken krijgt met brand in uw haard, kachel of schoorsteen.

Wat doe ik als er zwarte rook uit mijn schoorsteen komt?
Zwarte rook uit een schoorsteen is een effect van slecht stoken. Donkere rook betekent een onvolledig verbrandingsproces. In veel gevallen zien we dat dit komt door een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer of ongeschikt brandstof.

Witte of kleurloze rook betekent veelal dat het verbrandingsproces goed verloopt.

Ben ik verzekerd bij schoorsteenbrand?
In veruit de meeste gevallen wel. Sommige verzekeraars willen een bewijs van vegen zien. Wij raden u daarom aan het bewijs van de schoorsteenveger ten alle tijden te bewaren.

Wilt u zeker zijn dat u verzekerd bent bij schoorsteenbrand? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Hoogezand via 0598 203 639.

Wat doe ik als er een vogelnest in mijn schoorsteen zit?
Op het moment dat er een nestje in uw schoorsteen zit, raden wij u aan de hulp in te schakelen van een ervaren schoorsteenveger.

U mag een vogelnest niet zomaar verwijderen. Wanneer de vogels in het broedseizoen zijn, dan moet u deze periode eerst wachten. Pas na afloop van het broedseizoen mag het vogelnest verwijdert worden. Dit staat beschreven in de Wet natuurbescherming.

Tarieven Schoorsteenvegen Hoogezand

Houtkachel

 • inclusief arbeid en btw
 • geen voorrijkosten

78,-

Pelletkachel

88,-

Rieten dak

98,-

Klanten Zeggen

Schoorsteenveger Hoogezand heeft bij mij mijn open haard en schoorsteen geveegd. Goede service tegen een schappelijke prijs!

Paul

uit Hoogezand

Al jaren onze vaste schoorsteenveger. Wij zijn meer dan tevreden!

Bastiaan

uit Hoogezand

Vanuit mijn haard kwam er rook de woonkamer in. Op zeer korte termijn had Schoorsteenveger Hoogezand nog een plekje om onze rookkanalen te inspecteren. Na een inspectie bleek dat onze schoorsteen alleen geveegd moest worden. Fijn geholpen door de vriendelijke man.

Rianne

uit Hoogezand

Twee keer per jaar komt er een schoorsteenveger van Schoorsteenveger Hoogezand mijn rookkanalen vegen. Elke keer goed geregeld!

Karel

uit Hoogezand

Onze Partners

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Call Now Button